Benmargsprøve fra hoftekam

Benmarg finnes i hulrommet i alle store knokler i kroppen. Det er vanligst å ta prøve fra hoftekammen eller brystbenet. Det er i benmargen produksjonen av alle blodceller foregår.

Hvorfor gjennomføres undersøkelsen?

Dette er en viktig undersøkelse for å studere og påvise sykdom i blodcelledannelsen. Undersøkelsen gjøres ved blodcellemangel (for eksempel ved anemi) og ved mistanke leukemi, lymfekreft, myelomatose og spredning av annen kreftsykdom til benmargen.

Hvordan kan jeg forberede meg?

Det er ingen spesielle forberedelser før denne undersøkelsen. Si i fra hvis du bruker blodfortynnende medisiner, eller hvis du har reagert på lokalbedøvelse tidligere.

Hvordan foregår undersøkelsen?

Legen vil først informere deg om undersøkelsen og hvordan den foregår. Benmargsprøven kan tas fra hoftekammen (crista iliaca) eller brystbenet (sternum). Området blir vasket med desinfiserende middel på det aktuelle stedet og du får lokalbedøvelse. Du vil kjenne forbigående svie/spreng av bedøvelsesstikket. Bedøvelsen har god og rask effekt. Legen setter inn en benmargsprøvenål hvor legen kan suge ut den flytende benmargen og eventuelt ta ut en vevsbit (biopsi).

Gjør det vondt?

Når man tar ut den flytende benmargen, kan du føle et kortvarig og ubehagelig sug. Det kan være litt ubehagelig når legen trekker ut den flytende delen av benmargen og når vevsprøven tas ut. Når man skal ta ut en vevsprøve er det vanlig å kjenne noe trykk/spreng i hofta mens prøven blir tatt.  Mange kjenner smerte nedover i benet under prøvetakingen. Dette er ikke farlig. Ofte er det lokalbedøvelsen som er det mest ubehagelige. Noen kan kjenne ømhet når bedøvelsen går ut, og du kan være litt øm i området et par dager etterpå.

Hvor lenge varer undersøkelsen?

Selve undersøkelsen varer i et par minutter. På grunn av lokalbedøvelsen så tar det totalt cirka 15 minutter.  

Hva skjer etterpå?

Du får på et plaster som dekker innstikket etter nålen. Plasteret må observeres i cirka 5 minutter for å se at det ikke blør. Eventuelt kan du ligge på ryggen i 10 minutter for kompresjon på såret for å unngå blødning. Du kan reise hjem etter undersøkelsen hvis det ikke er avtalt noe annet.

Når får jeg resultatet?

Etter at legen har sett på benmargsutstryket, vil han ta kontakt med deg og informere om resultatet av undersøkelsen. Dette er gjerne samme dag eller dagen etter. Hvis det blir tatt en vevsprøve vil det ta et par uker før svar foreligger.

Forholdsregler etter undersøkelsen

Du bør observere innstikkstedet etter en halvtimes tid for eventuell blødning. Plasteret bør sitte på og ikke bli vått frem til såret er tørt og har fått en fin skorpe, vanligvis 1-2 dager. Forsterk og komprimer over plasteret hvis det blør. Du kan være oppegående umiddelbart etter at undersøkelsen er avsluttet.